Autoverzekering kiezen: WA, WA+ beperkt casco of WA+ volledig casco?

Autoverzekering kiezen: WA, WA+ beperkt casco of WA+ volledig casco?

Heb je een auto? Dan is een autoverzekering verplicht. Je moet tenminste een WA-verzekering hebben. Deze WA-verzekering kun je uitbreiden met beperkt casco of volledig casco (allrisk). Wat is het verschil precies? En welke autoverzekering kun je het beste afsluiten voor jouw auto?

WA-verzekering

Als auto-eigenaar ben je verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Hiermee is schade aan anderen en eigendommen van anderen verzekerd. Schade aan je eigen auto wordt dan dus niet gedekt. Hier heb je een beperkt casco of volledig casco verzekering voor nodig. Als je auto een lage dagwaarde heeft, bijvoorbeeld omdat hij al meer dan 10 jaar oud is, kan het voordeliger zijn om alleen een WA-verzekering af te sluiten. Je kan de dagwaarde van je auto gemakkelijk berekenen.

WA + beperkt casco

Boven op je WA-verzekering kun je ervoor kiezen een beperkt cascoverzekering af te sluiten. Hierbij wordt wel schade aan je eigen auto gedekt. Namelijk bij brand, storm, ruitschade, botsing met dieren, inbraak en diefstal. Is de schade je eigen schuld? Dan wordt de schade niet gedekt. Als je auto tussen de 6 en 10 jaar oud is, is een WA+ beperkt cascoverzekering vaak verstandig.

WA + volledig casco

Bij WA + volledig casco, ook wel allrisk genoemd, is uiteraard alles gedekt wat bij een beperkt cascoverzekering gedekt is. Daarbovenop wordt ook schade bij aanrijdingen, slippen, te water raken én schade door eigen schuld vergoed. Is je auto nog geen 5 jaar oud en/of heeft je auto nog een hoge dagwaarde? Dan is deze verzekering aan te raden.

Schade-inzittendenverzekering

Met bovenstaande verzekeringen is je auto verzekerd, maar om jezelf en bijrijders te verzekeren heb je een aanvullende verzekering nodig: een schade-inzittendenverzekering. Hiermee wordt letselschade, materiele schade en gevolgschade gedekt. Denk hierbij aan schade aan kleding en bagage, medische kosten en inkomstenverlies. Deze verzekering is niet verplicht, maar kost vaak slechts een paar euro per maand extra. Kan wel handig zijn dus.

Welke verzekering past bij jou?

Bij het kiezen van een autoverzekering is het dus belangrijk om te kijken naar de leeftijd en dagwaarde van je auto. Maar dit is niet het enige. Het is ook handig om rekening te houden met je persoonlijke situatie. Heb je geen geld achter de hand voor financiële tegenvallers? Dan is het misschien beter om een ruimere verzekering te nemen. Betaal per maand iets meer, maar kom je in ieder geval niet voor verrassingen te staan. Veel schadevrije jaren? Dan kan het zomaar zo zijn dat je niet veel meer betaalt voor een ruimere verzekering. Met die schadevrije jaren gaat je premie namelijk omlaag.

 

Bedacht welke verzekering je wil afsluiten of wil je een snel overzicht van autoverzekeringen? Je autoverzekering vergelijken is handig om erachter te komen waar jij het goedkoopst uit bent.

Share this post